Fontos időpontok

 

kereszt.JPG

scan10006.BMP

Elérhetőségek

Facebook oldal

pilisszentkeresztplebania@gmail.com

 Zoltán atya mobil száma:

20 595 9854

 Plébánia számlaszáma:

64700083-16648548

SAM_4624.JPG

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 img_20190707_120700.jpg

 

Szent Erzsébet Karitász - Pilisszentkereszt

2013.12.13. 14:19 PSZTK.DK.

               

 

Szent Erzsébet Karitász Csoport 2014. évi beszámolója

 

Célkitűzéseink: között szerepel a helyi Plébániához tartozó épületek külső és belső rendben tartása, épületek hasznosítása, papi sírok gondozása.   (pl: gyerektáborok, zarándokok fogadása egy-egy éjszakára  szállás  biztosítás, stb.)  Zoltán atya egyetértésével.

Karitász csoport munkáját összejöveteleink alkalmával, és napi szinten való találkozásainkon egyeztetjük és beszéljük meg. Egymást segítve, oldjuk meg a vállalt feladatokat.

Segítséget nyújtunk a rászorulóknak, a kapott adományokból ruha, cipő, bútor stb.

2014. évben a feladatok sokaságát oldottuk meg:

  • 2014. január 25 –én megszerveztük a Pilisszentkereszt Szent Kereszt Plébánia vacsorával egybe kötött

          I. Farsangi Bálját -Pilisi Szlovákok Központjában

  • 2014.április 28-án társadalmi munkában Hugyecsek József úr kifestette a kántorház főbb helyiségeit. Köszönet érte.
  • Nagy odafigyeléssel működtünk közre az egyházi ünnepek megszervezésében:

         - Húsvét, Pünkösd, Úr napja, az első szentáldozás,

  • Beiskolázási segélyt adtunk négy nagycsaládos részére 5-5 ezer Ft értékben Erzsébet utalványt, 10 doboz Béres cseppet kaptunk a pomázi Karitász központtól melyet idős embertársainknak személyesen vittük el.
  • Ruha gyűjtésünk keretében a helyi rászorulókon kívül a közeli Gálfi Béla Kórházat, és a Békásmegyeri Iskolát, Budapestre hajléktalan szülök gyermekeit napközben ellátó óvodát és iskolát támogattuk, segítettük, sok hasznos ruhát, cipőt juttatunk el a számukra.  
  • Október 22-én a karitászcsoport a vállalkozók és a Polgármesteri Hivatal segítségével a községünkbe érkező gyalogos zarándokokat fogadtuk. Éjjel fél tizenegykor  Szűcs Balázs atya vezetésével  több mint 300 zarándok érkezett községünkben.   
  • Zoltán Atyával  Nyítrára kirándultunk  nagyon szép  napot töltöttünk el együtt, lelkileg feltöltődve érkeztünk meg Pilisszentkeresztre a késő esti órákban.
  • Mindenszentekre rendbe tettük a papi sírokat és virágokat ültetünk a sírra, a virágokra Zoltán atya adta a pénzt, köszönjük szépen.
  • 2014. november 22-én a karitász csoport megalakulásunk két éves évfordulója, és a Szent Erzsébet Karitász  névadójának Szent Erzsébetnek napja . Gertrúd királyné emléktáblánál koszrút helyeztünk el, Erzsébet szobornál Szent Erzsébet litánia megtartásával és az Úrangyala imával emlékeztünk meg Szent Erzsébetről , majd elhelyeztük a  szobornál a rózsákat, és mécseseket gyújtottunk. Megemlékezésre szeretettel hívtunk minden Szervezetet, Pilisszentkereszti lakost. Nagy örömmel és szeretettel fogadtunk minden résztvevőt a Karitász helyiségében rendezett Erzsébet napi  ünnepségre süteménnyel, teával vártunk minden résztvevőt.

 

  • A karitász további feladatai:

 Egyházközségünk 80 éven felüli tagjának és a rászorulóknak karácsonyi ajándékcsomagot készítünk. Nagy lelkesedéssel szedtük össze a kántorház udvarán lévő diófa termését, szárítottuk óvtuk, hogy az elmúlt évhez hasonlóan most már mondhatom hagyomány őrzően hasznosítjuk a termést. Folyamatosan nagy létszámmal 11-12 –en sokszor többen is törtük, pucoltuk a sok diót, melyet egy csoportképpel örökítettünk meg. Közben egy kis tea és Zsiros kenyér elfogyasztása mellet a jó hangulatban, tréfálkozások közepette a régi időkre, összejövetelekre emlékeztünk, beszélgettünk hogyan is teltek a nagyszüleinkkel, szüleinkkel töltött hosszú téli esték, (pl. tollfosztás,kukorica morzsolás stb. ) közben a szorgos kezek közül egy-egy alkalommal több tíz kiló dió került az asztalra gyönyörűen megpucolva. A dió eladásából befolyt pénzt az idén is a karácsonyi csomagokra fordítjuk,  karácsonyra 55 db csomagot fogunk készíteni, melyeket még az ünnepek előtt egyházközségünkhöz tartozó idősekhez személyesen  visszük el, hogy a személyes találkozással beszélgetéssel  az ünnepük teljesebb legyen. Mindenkinek köszönöm a segítségét.

Számot adva az elmúlt évről, hálát adunk Istennek, hogy segíthettünk: amit mi is úgy kaptunk, azt tovább adtuk. Adja Isten, hogy mindig legyünk készek a jóra és észrevegyük, ha valaki gondokkal küzd, tudjunk adni, meghallgatni és vigasztalni.

Mindenkinek köszönöm az egész éves odaadó, szeretetteljes munkáját és nagylelkű támogatását.

 Pilisszentkereszt,2014. november 24.

 

Gaján Rudolfné                        

Karitász csoport vezetője 

 

 

                     

 

 

 

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása